Αποδοχή χρήσης τεχνικών cookies       - Σχετική Νομοθεσία -

Ταινιοθήκη

Η μαχαιριά (The Cut) / 2014

Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν

Σενάριο: Φατίχ Ακίν, Μάρντικ Μάρτιν

Ηθοποιοί: Ταχάρ Ραχίμ, Σιμόν Απκαριάν, Μακράμ Χούρι

Η ται­νί­α βα­σί­ζε­ται σε πραγ­μα­τι­κά γε­γο­νό­τα, η πλο­κή της αρ­χί­ζει στο Μαρ­ντίν το 1915, ό­που έ­νας φι­λή­συ­χος σι­δε­ράς, ο Να­ζα­ρέτ Μα­νου­κιάν, ζει με την γυ­ναί­κα και τις δυο δί­δυ­μες α­νή­λι­κες κό­ρες του. Μια νύ­χτα, ε­ντε­λώς ξαφ­νι­κά, η τουρ­κι­κή α­στυ­νο­μί­α θα ει­σβάλ­λει στο σπί­τι του και θα τον πά­ρει α­πό τους δι­κούς του στέλ­νο­ντάς τον σε κα­τα­να­γκα­στι­κά έρ­γα στην ύ­παι­θρο.

Η Γε­νο­κτο­νί­α των Αρ­με­νί­ων έ­χει αρ­χί­σει. Ό­ταν ο Να­ζα­ρέτ θα κα­τα­φέ­ρει να ξε­φύ­γει α­πό τους Τούρ­κους μια πραγ­μα­τι­κή ο­δύσ­σεια τον πε­ρι­μέ­νει. Μο­να­δι­κή ε­πι­θυ­μί­α του εί­ναι να ξα­να­βρεί τους δι­κούς του, πράγ­μα που ση­μαί­νει πολ­λά χρό­νια έ­ρευ­νας και πολ­λά χρό­νια πε­ζο­πο­ρί­ας. Χω­ρίς χρή­μα­τα, χω­ρίς φω­νή και με μό­νο ό­πλο του έ­να α­τσα­λέ­νιο πεί­σμα και μια α­στεί­ρευ­τη ε­πι­θυ­μί­α. Οι σταθ­μοί του εί­ναι πολ­λοί, α­πό τον Λί­βα­νο μέ­χρι και τις Η­νω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες.

 

Το τατουάζ της γιαγιάς μου (Grandma's Tattoos) / 2011

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σουζάν Χαρνταλιάν

Η Σουζάν Χαρνταλιάν πραγματοποιεί ένα ταξίδι στην ιστορία της οικογένειάς της για να ερευνήσει τη φρικτή ιστορία του παράξενου τατουάζ της γιαγιάς της. Αποκαλύπτει την ιστορία των Αρμενισσών στη Γενοκτονία. Λίγες τολμούν να μιλήσουν για τη φρίκη των βιασμών και του στιγματισμού των νεαρών κοριτσιών από την τουρκική απανθρωπιά. Η ντροπή και η σιωπή καλύπτουν σχεδόν τα πάντα.

 

Χαραυγή στην λίμνη Βαν (Sunrise over Lake Van) / 2011

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Αρντάκ Ικιντιάν, Βαχάν Στεπανιάν

Ηθοποιοί: Ζαν-Πιέρ Νισανιάν, Γκαρέν Τσανγκιριάν

Στις ΗΠΑ ο 80χρονος Γκαραμπέτ, επιζών της Γενοκτονίας, κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία καίγοντας την τουρκική σημαία. Ο γιος του, Ντικράν, θυμώνει έχοντας υιοθετήσει περισσότερο την αμερικανική νοοτροπία, ενώ ο εγγονός του ερωτεύεται την τουρκικής καταγωγής συμμαθήτριά του. Οι συνθήκες για τη μεταλαμπάδευση των ιδανικών δεν είναι εύκολες, όμως ο γερο-Γκαραμπέτ, θα συγκεντρώσει γύρω του όλη την οικογένεια.

 

Τα ορφανά της Γενοκτονίας (Orphans of the Genocide) / 2010

Σκηνοθεσία: Μπαρέτ Μαρονιάν

«Τα ορφανάτης Γενοκτονίας» είναι ένα ντοκυμαντέρ που παρουσιάζει απόρρητα έγγραφα που αφορούν τις συστηματικές εκστρατείες εκτουρκισμού εκατοντάδων χιλιάδων ορφανών Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Επιπλέον, στο ντοκυμαντέρ περιλαμβάνονται συνεντεύξεις από προσωπικότητες όπως ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ, ο Αρμένο-Αμερικανός ΔρΤζακ Κεβορκιάν, καθώς και μαρτυρίες των απογόνων των ορφανών παιδιών της Γενοκτονίας.

 

Αγέντ (Aghet) / 2010

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Έρικ Φρίντλερ

Πολυβραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο ντοκιμαντέρ που προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους Τούρκους της Γερμανίας. Βασισμένο σε αναφορές αυτοπτών μαρτύρων Ευρωπαίων και Αμερικανών που εργάζονταν στη Μέση Ανατολή την εποχή της γενοκτονίας, καθώς και Αρμενίων επιζώντων και άλλων μαρτύρων με τη φωνή σύγχρονων Γερμανών ηθοποιών. Το οπτικό υλικό περιέχει κρυφά τραβηγμένες φωτογραφίες από τις «πορείες θανάτου», τις τούρκικες θηριωδίες και τα βάσανα των αρμενικών εκτοπίσεων.

 

Η ιστορία του Μοργκεντάου (The Morgenthau Story) / 2008

Σκηνοθεσία: Από Τοροσιάν

Το 1915 ο Χένρι Μοργκεντάου υπηρετούσε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη. Όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει τις σφαγές των Αρμενίων παραιτήθηκε. Το 1923 ηγήθηκε με επιτυχία της Επιτροπή Αποκατάστασης των Ελλήνων προσφύγων. Ο εγγονός του, Ρόμπερτ Μοργκεντάου υποστηρίζει ότι αν ο κόσμος είχε αντιδράσει τότε, ίσως ο Χίτλερ να ήταν επιφυλακτικός ως προς το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Η δισέγγονή του Δρ. Πάμελα Στέννερ καλεί την Τουρκία να ομολογήσει το έγκλημά της και να προβεί σε αποζημιώση και αποκατάσταση των θυμάτων.

 

Η φάρμα με τους κορυδαλλούς (The Lark Farm) / 2007

Αληθινή ιστορία/ Από το βιβλίο της Αντωνία Αρσλάν

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Αφοι Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

Ηθοποιοί: Πας Βέγκα, Μορίτς Πλιπεντρέου, Αρσινέ Χαντζιάν, Τσέκι Κάριο, Μουχαμέντ Μπάκρι.

1915: Η οικογένεια Αβακιάν ετοιμάζεται να υποδεχτεί το μεγάλο της γιό που σπουδάζει στην Ιταλία. Ο τοπικός ταγματάρχης είναι φίλος της οικογένειας, ωστόσο υποχρεούται να εκτελέσει τις διαταγές. Όλα τα αρσενικά μέλη της οικογένειας εξολοθρεύονται ενώ οι γυναίκες ακολουθούν τον δρόμο της εξορίας και υποβάλλονται σε απάνθρωπα βασανιστήρια. Ο μικρός γιος πηγαίνει μαζί τους μεταμφιεσμένος σε κορίτσι. Ο Γιουσούφ ερωτεύεται τη Νουνίκ και της φέρεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, ανθρώπινα. Είναι αντίθετος με αυτό που συμβαίνει. Κάποιοι καταφέρνουν να σωθούν...

 

Χαμένη Πατρίδα (Western Armenia: Lost Motherland) / 2007

Παραγωγή-Σκηνοθεσία: Χάικ Χαρουτιουνιάν

Σενάριο: Αρμινέ Χαρουτιουνιάν

Η «Χαμένη Γη» αφορά τη Δυτική Αρμενία όπου σήμερα βρίσκεται εντός των ορίων της Τουρκίας. Στην ταινία περιγράφονται συνοπτικά οι δώδεκα σημαντικότερες ιστορικές πόλεις της ιστορικής Αρμενίας και η πολιτιστική τους κληρονομιά. Οι δημιουργοί της προσπαθούν να προσεγγίσουν με διαφορετική ματιά την ιστορική πραγματικότητα της Αρμενίας. Με λεπτομερείς περιγραφές αρχιτεκτονικών μνημείων και τις γραφικές ιδιορρυθμίες κάθε εποχής, πραγματοποιείται ένα ακόμα βήμα προς την καταγραφή της ιστορικής αλήθειας και την ανάδειξη του αρμενικού πολιτισμού.

 

Screamers / 2006

Σκηνοθεσία: Κάρλα Γκαραμπετιάν

Ντοκυμαντέρ της Κάρλας Γκαραμπετιάν, όπου ακολουθεί την περιοδεία του διεθνούς φήμης συγκροτήματος SystemOfaDownσε Ευρώπη και ΗΠΑ, επισημαίνωντας την φρίκη των γενοκτονιών που ξεκίνησαν στην Αρμενία το 1915 και συνεχίζονται έως και τις μέρες μας στο Νταρφούρ.

 

Η Γενοκτονία μέσα μου (Genocide in Me)/ 2006

Σενάριο-Σκηνοθεσία-Γυρίσματα: Αράζ Αρτινιάν

Η ταινία «Η Γενοκτονία μέσα μου» είναι ένα συγκινητικό προσωπικό ταξίδι. Από το 1915 και τη Γενοκτονία των Αρμενίων έως τη σύγχρονη Βόρεια Αμερική, μέσω της «νέας» Τουρκίας, η καναδο-αρμένια δημιουργός της ταινίας Αράζ Αρτινιάν αντιμετωπίζει τη ζωή της στο καναδικό χωνευτήρι πολιτισμών και αναρωτιέται σε διεθνές επίπεδο «πού ανήκω;».

 

Αραράτ (Ararat)/ 2002

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν

Ηθοποιοί: Ερίκ Μπογοσιάν, Κρίστοφερ Πλάμερ, Σαρλ Αζναβούρ, Ηλίας Κοτέας, Αρσινέ Χαντζιάν, Σιμόν Απκαριάν

Στο Τορόντο μια Αρμένισσα ιστορικός κάνει διάλεξη για τον Αρμένιο ζωγράφο Αρσίλ Γκόρκι που γεννήθηκε στο Βαν και το 1915 κατέφυγε στις ΗΠΑ. Στο τελωνείο ο γιος της, ερχόμενος από την Τουρκία ανακρίνεται. Ο πατέρας του έχει σκοτωθεί αποπειραμένος να σκοτώσει έναν Τούρκο διπλωμάτη. Ένας σκηνοθέτης σε συνεργασία με αυτήν γυρίζει ταινία με θέμα την Γενοκτονία και προβάλλει τα γεγονότα της ηρωικής αντίστασης των Αρμενίων του Βαν το 1915. Οι ιστορίες αυτές συνδέονται με φόντο τα θλιβερά γεγονότα του 1915, ενώ ακούγεται κι ο «Τούρκος» σκληρός και ρατσιστής τότε, αμαθής τώρα.

 

Αράμ (Aram) / 2002

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Κεσισιάν

Ηθοποιοί: Σιμόν Απκαριάν, Λούμπνα Αθαμπάλ Μάθιου Ντέμυ

Διαδραματίζεται στη Γαλλία μεταξύ 1993-2001 όπου γαλλοαρμένιοι μαχητές εφοδιάζουν με όπλα το Άρτσάχ και αποπειρώνται να σκοτώσουν έναν επισκέπτη Τούρκο διπλωμάτη.

 

Φωνές από τη λίμνη (Voices from the lake) / 2000

Σενάριο-Παραγωγή: Μάικλ Αγκοπιάν

Παραγωγή: Ίδρυμα Αρμενικού Κινηματογράφου.

Είκοσι πέντε χρόνια έρευνας και εργασίας χρειάστηκαν για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία-ντοκουμέντο για την Γενοκτονία των Αρμενίων. Η ταινία εστιάζεται στην τραγωδία που εκτυλίσσεται μέρα με τη μέρα στην πόλη Χαρπέρτ, μια από τις 4000 πόλεις και χωριά της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1915, όταν εξαπολύθηκε η πολιτική εξαφάνισης του αρμενικού πληθυσμού. Οι οικουμενικές ανθρώπινες διαστάσεις του κατακλυσμιαίου γεγονότος καταγράφονται από αυτόπτες μάρτυρες Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, εκπαιδευτικούς, ιεραποστόλους και Αρμένιους επιζώντες. Αποκαλύπτονται για πρώτη φορά μέσα από λογοκριμένες αναφορές, ταξινομημένα ντοκουμέντα και κρυμμένα ημερολόγια.

 

Η Γενοκτονία των Αρμενίων: Η εξαφάνιση του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας 1915-1923 με διδακτικό εγχειρίδιο και οδηγό μελέτης / 1991

Μάικλ Αγκοπιάν. 25 λεπτά.

Μια παραγωγή σχετικά με τις οργανώσεις της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Η ταινία ξεκινάει δείχνοντας μια σειρά βιαιοτήτων κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις συνδέει με άλλες φρικαλεότητες μέσω της ιστορίας. Δείχνει πως οι μικρές πράξεις βίας μπορεί να οδηγήσουν σε γενοκτονία, εξόντωση μιας φυλετικής, εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας. Η ταινία εξηγεί ιστορικά γεγονότα φτάνοντας στη Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915-1923. Ερωτήματα προς συζήτηση και μελέτη τα οποία συνδέουν ιστορικά γεγονότα με το παρόν.

 

Μητέρα (Mayrik)/ 1991

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Χένρι Βερνεουίλ

Ηθοποιοί: Ομάρ Σαρίφ, Κλαούντια Καρντινάλε, Ναταλί Ρουσέλ, Ισαμπέλ Σαντογιάν

Στο λιμάνι της Μασσαλίας έχουν αποβιβαστεί χιλιάδες Αρμένιοι, θύματα διωγμών της Γενοκτονίας. Εκεί μαθαίνουν για την αθώωση του Σογομόν Τεχλιριάν στη δίκη του στο Βερολίνο, για τον φόνο του Ταλαάτ Πασά ενός εκ των ιθυνόντων της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Μια οικογένεια δημιουργεί σιγά σιγά μια καινούρια ζωή με τις αναμνήσεις του χτες και τα τραύματα της Γενοκτονίας. Ο μικρός βιώνει την απομόνωση στο σχολείο αλλά και την ιδιαίτερη στοργή από τους γονείς και τις θείες του. Στα μάτια του η μητέρα και οι δύο θείες φαίνονται ένα.

 

Οι 40 μέρες του Μουσά Νταγ (Forty Days of Musa Dagh) / 1980

Αληθινή ιστορία. Βιβλίο του Φράντς Βέρφελ

Σκηνοθεσία: Σαρκίς Μουραντιάν Σενάριο: Άλεξ Αγκοπιάν

Ηθοποιοί: Καντίρ Μπεντί, Ρόνι Κάρολ, Γκάι Στόκγουελ, Μαρίς Ντουράντ

Το Μουσά Νταγ είναι βουνό της Κιλικίας. Στην περιοχή, στη διάρκεια ενός γλεντιού της οικογένειας Πακραντιάν, καταφθάνουν επιζώντες των εκτοπίσεων. Διηγούνται τα φρικτά βασανιστήρια των Τούρκων. Ακολουθεί συνέλευση των κατοίκων. Οι λίγοι που αποφασίζουν να μείνουν θα υποστούν και αυτοί τη σκληρότητα των Τούρκων. Οι περισσότεροι κάτοικοι αποφασίζουν να ανέβουν στο βουνό και να αντισταθούν παίρνοντας μαζί τους τα ζώα τους και εφόδια. Για 40 μέρες περίπου θα ακολουθήσουν φονικές μάχες. Η ηρωική αντίσταση θα καταλήξει στη σωτηρία των Αρμενίων με την εμφάνιση ενός γαλλικού πολεμικού πλοίου, που θα τους οδηγήσει σε ασφαλείς προορισμούς.

 

Τζορί Μιρό (Dzori Miro) / 1980

Βασισμένο στο βιβλίο του Μουσέγ Καλσογιάν

Σενάριο: Μουσέγ Καλσογιάν Σκηνοθεσία: Α. Ταβτιάν, Λ. Κοτσάρ

Ηθοποιοί: Σος Σαρκσιάν, Χ. Καλογιάν, Κ. Χαρουτιουνιάν

Στη διάρκεια της γενοκτονίας, ο φενταΐ Μιρό χάνει την οικογένειά του. Με το όπλο στο χέρι καταφεύγει στην Ανατολική Αρμενία. Σώζονται και άλλα παιδιά. Εκεί, παντρεύεται μια προσφυγοπούλα και δημιουργεί νέα οικογένεια. Όταν ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και οι Γερμανοί επιτίθενται, ο γιος του έχει ήδη μεγαλώσει και έπειτα από τις συμβουλές του «μαχητή» πατέρα του πηγαίνει στο μέτωπο.

 

Ναχαμπέντ (Nahapet Life Triumphs) / 1977

Βασισμένο στο βιβλίο του Χρατσιά Κοτσάρ

Σενάριο: Χένρικ Μαλιάν, Σκηνοθεσία: Ρ. Μαρντιροσιάν

Ηθοποιοί: Σος Σαρκσιάν, Μχερ Μγκρντσιάν, Κάλια Νοβέτς

Ο Ναχαμπέντ έχοντας χάσει την οικογένειά του κατά τη διάρκεια των σφαγών, καταφεύγει στην Ανατολική Αρμενία. Εκεί συναντά τον αδερφό του. Σ’ ένα χωριό δημιουργεί μια νέα οικογένεια. Κυριαρχεί ο λυρισμός και οι συμβολισμοί, όπως η διασπορά μήλων που συμβολίζει τη διασπορά του αρμενικού λαού.

 

Η ξεχασμένη Γενοκτονία (The Forgotten Genocide) / 1975

Μικαέλ Αγκοπιάν, 28 λεπτά.

Παραγωγή: Ίδρυμα Αρμενικού Κινηματογράφου.

Κλασική ταινία-αναφορά για την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα. Μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και σπάνια αρχειακή ταινία μικρού μήκους. Συνθέτει το ιστορικό υπόβαθρο της γενοκτονίας και περιγράφει τα επακόλουθα όσο και τη συνεχιζόμενη άρνηση του εγκλήματος μέχρι σήμερα.

 

Ιστορική Αρμενία (Historical Armenia) / 1967

Μάικλ Αγκοπιάν, 48 λεπτά

Παραγωγή: Ίδρυμα Αρμενικού Κινηματογράφου

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην αρχαία γη των Αρμενίων διασχίζοντας την Κωνσταντινούπολη, την Ανί, την Άγκυρα, τα Άδανα, το Αϊντάμπ, το Χαρπέρτ, την Αχταμάρ, το Μπιτλίς, το Καρς και τη Σοβιετική Αρμενία. Πολλά από αυτά τα μέρη κατέχουν δραματική θέση στη γενοκτονία καθώς ήταν πυκνοκατοικημένα και εκεί διαδραματίστηκαν οι περισσότερες σφαγές και εκτοπίσεις.

 

Πού είναι οι άνθρωποί μου; (Where are my people?)/ 1965

ΜικαέλΑγκοπιάν, 28 λεπτά.

Παραγωγή: Ίδρυμα Αρμενικού Κινηματογράφου

Η ταινία αυτή προκαλεί κάτι περισσότερο από την απλή θύμηση της μοίρας των νικημένων λαών. Είναι μια τομή και ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία περιέχει το χρονικό ενός λαού, στην περίπτωση αυτή των Αρμενίων, διατηρώντας τη συνέχεια της κληρονομιάς του αρχαίου πολιτισμού του, σε πείσμα των πολέμων και της καταπίεσης και την τελική απόπειρα εξόντωσής του το 1915-16. Ένα πραγματικό μάθημα θάρρους και επιβίωσης για όλους τους λαούς.

 

Δημοπρασία ψυχών- Ληστεμένη Αρμενία (Auction of Souls-Ravished Armenia) / 1919

Αληθινή ιστορία. Βιβλίο του Χάρβει Γκέιτς

Σκηνοθεσία: Όσκαρ Απφελ

Σενάριο: Αουρόρα Μαρντιγκανιάν, Χάρβει Γκέιτς, Φρεντερικ Τσάπιν

Ηθοποιοί: Αουρόρα Μαρντιγκανιάν, Ίρβινγκ Κάμινγκς, Άννα Νίλσον

Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία της Αουρόρα Μαρντιγκανιάν που στα 14 της έζησε από κοντά τις θηριωδίες της γενοκτονίας των Αρμενίων. Αφού υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σφαγής της οικογένειας της, πουλήθηκε σε ένα σκλαβοπάζαρο, όπου διέφυγε και κατάφερε να φτάσει στις ΗΠΑ. Στην Νέα Υόρκη την γνώρισε ένας νέος σεναριογράφος ο Χάρβεϊ Γκέιτς, ο οποίος συγκινήθηκε από αυτά που του περιέγραψε η Μαρντιγκανιάν.Στα 1918 έβγαλε βιβλίο με τίτλο «Αουρόρα Μαρντιγκανιάν : Μια χριστιανοπούλα εν μέσω των μεγάλων σφαγών» και το 1919 πέτυχε την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη. Η ταινία στο Λονδίνο βγήκε με τίτλο ¨Δημοπρασία ψυχών¨ και στην Νέα Υόρκη ως ¨Ληστεμένη Αρμενία¨. Αυτή η ταινία ήταν η πρώτη δημόσια δραστηριότητα στον κινηματογράφο σχετικά με αυτά που είχαν γίνει. Η Μαρντιγκανιάν έγινε γνωστή ως η Ζαντάρκ της Αρμενίας και υπήρξε ένα από τα ονόματα σύμβολο της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Follow Us   ArmenianGenocide100.gr on Facebook Facebook   ArmenianGenocide100.gr on YouTube Youtube