1918 – 1922
6 Ιανουαρίου 1918
Εκ μέρους της «Γερμανο-Αρμενικής Ένωσης», οι Πωλ Ρόρμπαχ, Έντουαρντ Κιρ και Μάρτιν Ρέιντ παροτρύνουν τη γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει την αυτονομία της Αρμενίας.
3 Μαρτίου 1918
Με τη συνθήκη του Μπρεστ Λιτόβσκ οι περιοχές Καρς, Αρνταχάν και Μπατούμ παραχωρούνται στην Τουρκία.
Μάιος 1918
Ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει το σταθμό του Σαρνταραμπάτ, οι Τούρκοι έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από το Ερεβάν. Οι αρμενικές δυνάμεις που έχουν ανασυγκροτηθεί υπό τις διαταγές του στρατηγού Σιλικιάν δίνουν ηρωικές μάχες στα μέτωπα του Σαρνταραμπάτ, του Γαρακιλισέ και του Πας Απαράν. Η νίκη των Αρμενίων σε αυτόν τον πόλεμο θα είναι καθοριστική για το μέλλον ολόκληρου του αρμενικού έθνους.
Η ύπαρξη της σημερινής Δημοκρατία της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ διασφαλίστηκε με τις νικηφόρες μάχες του Μαΐου του 1918.
28 Μαΐου 1918
Η Αρμενία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της η οποία θα διαρκέσει δυόμιση χρόνια μέχρι τη σοβιετοποίησή της.
4 Ιουνίου 1918
Στο Μπατούμ υπογράφεται Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Οθωμανικής Τουρκίας και της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
15 Αυγούστου 1918
Παρά την υπογραφή της Συνθήκης του Μπατούμ, ο τουρκικός στρατός επιτίθεται στο Αλεξανδραπόλ (Κιουμρί). Οι Αρμένιοι αντιστέκονται επί 15 ώρες και καταφέρνουν να απομακρύνουν τον άμαχο πληθυσμό της πόλης.
15 Σεπτεμβρίου 1918
Με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης πραγματοποιείται σφαγή 30.000 Αρμενίων στο Μπακού από ταταρικές στρατιωτικές δυνάμεις που δρούσαν στην πόλη.
Οκτώβριος 1918
Ο Έντουαρντ Λιτλ, μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ παρουσιάζει ψήφισμα στο Κονγκρέσο συνηγορώντας στο ότι «οι Αρμένιοι έχουν το δικαίωμα να είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, να έχουν διέξοδο προς τη θάλασσα και να είναι υπεύθυνοι για τη χριστιανική κουλτούρα για την οποία οι γιοι τους θυσιάστηκαν».
30 Οκτωβρίου 1918
Με τη συμφωνία του Μούδρου λήγει ο πόλεμος μεταξύ των Συμμάχων και της ηττημένης πλέον Τουρκίας, αλλά οι χώρες της Συμμαχίας δεν εφάρμοσαν στην πράξη σχεδόν καμία από τις παραγράφους της συμφωνίας που πολλές από αυτές θα είχαν θετικά αποτελέσματα για τους Αρμενίους. Το 1918 ο απολογισμός του σχεδίου εξόντωσης των Αρμενίων υπολογίζεται στους 1.500.000 νεκρούς.
Νοέμβριος 1918
Η ηττημένη Τουρκία αναγνωρίζει το μικρό κράτος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, η οποία περιέχει λίγες περιοχές από τα παλιότερα αρμενικά εδάφη. Η Τουρκία την επόμενη χρονιά παραχωρεί και τα βιλαέτια του Καρς και του Αρνταχάν. Αλλά αυτή η παραχώρηση αποδεικνύεται προσωρινή.
13 Νοεμβρίου 1918
Στην Βουλή των Λόρδων της Μεγάλης Βρετανίας, ο λόρδος Μπράις μιλώντας για την Αρμενία και την Κιλικία, επικρίνει την πολιτική της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «όπως ο Υψηλότατος και οι Λόρδοι ήδη γνωρίζουν, η παρούσα τουρκική κυβέρνηση εμπεριέχει ανθρώπους που είχαν εμπλακεί στις σφαγές του 1915. Κάθε σεβαστός Λόρδος που θέλει να φρεσκάρει τη μνήμη του, μπορεί να διαβάσει το Blue Book που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών το 1916, στο οποίο μπορείτε να βρείτε περιγραφές από τις φριχτές σφαγές. Όχι μόνο ο Ταλαάτ Πασάς ο οποίος είναι μέλος των εγκληματιών που ίδρυσαν το κόμμα «Ένωση και Πρόοδος», αλλά και οι υπόλοιποι που είναι ακόμα ενεργοί στην παρούσα τουρκική κυβέρνηση, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για όσα συνέβησαν στους Αρμενίους».
19 Σεπτεμβρίου 1918
Η αρμενική λεγεώνα που συμμετέχει στο γαλλικό στρατό είναι αυτή που πρωταγωνιστεί στη νίκη της ηρωικής μάχης του Αραρά (Παλαιστίνη).
23 Νοεμβρίου 1918
Η αρμενική (ανατολική) λεγεώνα αποβιβάζεται στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας και μεταξύ 17 και 18 Δεκεμβρίου καταλαμβάνει μια σειρά από στρατηγικά σημεία της Κιλικίας.
10 Δεκεμβρίου 1918
Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Χένρι Κάμποτ Λοτζ, υποστηρικτής των Αρμενίων, παρουσιάζει πρόταση στη Βουλή που αφορά την ειρήνη στα έξι βιλαέτια της Τουρκίας και της Κιλικίας με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης και την ανεξαρτησία της Αρμενίας.
8 Ιανουαρίου 1919
Ο Σουλτάνος Μεχμέτ Στ΄ διέταξε τον Ιανουάριο του 1919 τη σύσταση στρατοδικείων για να δικάσουν τα μέλη του κόμματος « Ένωση και Πρόοδος», για τη συμμετοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
8 Απριλίου 1919
Στρατιωτικό δικαστήριο έκρινε ενόχους τους τούρκους ηγέτες για τις σφαγές στο Γιοζγκάτ. Το δικαστήριο αποκάλυψε ότι ο Κεμάλ διέταξε τους μουσουλμάνους να καταδιώξουν και να εκτελέσουν τον αρμενικό πληθυσμό.
27 Απριλίου 1919
Ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη η δίκη για τα μέλη του κόμματος «Ένωση και Πρόοδος» και άλλων αρχηγών της τουρκικής κυβέρνησης.
28 Μαΐου 1919
Με μυστική διαταγή του Βρετανικού Στρατιωτικού Δικαστηρίου, 77 τούρκοι εγκληματίες πολέμου μεταφέρονται από τις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στη Μάλτα όπου εκεί οι καταδίκες τους διαγράφονται.
25 Ιουνίου 1919
Εκ μέρους του Ανώτατου Συμμαχικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζωρζ Κλεμανσώ, ανακοινώνει στη Συνέλευση της Ειρήνης ότι η Τουρκία έχει αποδεχθεί επισήμως την ενοχή της για τις σφαγές των Αρμενίων.
5 Αυγούστου 1919
Κατά τη διάρκεια δίκης για τα εγκλήματα κατά των Αρμενίων αποδεικνύεται ότι οι ηγέτες του κόμματος των Νεότουρκων σκόπευαν στη φυσική εξολόθρευση όλου του αρμενικού πληθυσμού. Τον Αύγουστο του 1919, καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο από τουρκικό δικαστήριο, ο Ταλαάτ Πασάς (Μέγας Βεζύρης), ο Ενβέρ Πασάς (Υπουργός Πολέμου) και ο Τζεμάλ Πασάς (Υπουργός Ναυτικού).
13 Ιανουαρίου 1920 και οι επόμενοι μήνες
Ξεκινούν δίκες στην Κωνσταντινούπολη κι αρκετοί τούρκοι υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί και μέλη του κόμματος των Νεότουρκων καταδικάζονται σε θάνατο για την εμπλοκή τους στα εγκλήματα κατά του αρμενικού λαού.
Φεβρουάριος 1920
Οι γαλλικές δυνάμεις αποχωρούν αναπάντεχα από τη μεταπολεμική κατοχή της Κιλικίας. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και σφαγιάζουν 30.000 Αρμενίους.
10 Αυγούστου 1920
Με τη Συνθήκη των Σεβρών που υπέγραψαν η Τουρκία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Αρμενία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, ο Λίβανος, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Δημοκρατία της Σερβίας, η Κροατία, η Σλοβενία και η Τσεχοσλοβακία, αναγνωρίζεται η Δημοκρατία της Αρμενίας και τα σύνορα Αρμενίας- Τουρκίας. Σύμφωνα με το συμφωνητικό ειρήνης η Τουρκία αναλαμβάνει την ευθύνη για τα εγκλήματα κατά των Αρμενίων και υποχρεώνεται να αποζημιώσει για τις απώλειες. Συμφωνεί επίσης στο να παραδώσει στους Συμμάχους τους υπεύθυνους των σφαγών. Ο Πρόεδρος Ουίλσον ορίζει μια επιτροπή για να οριοθετήσει τα σύνορα της Αρμενίας αλλά τελικά όλα έγιναν μάταια, διότι η συνθήκη των Σεβρών δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
3 Νοεμβρίου 1920
Η περιοχή Χατζίν, μετά από ηρωική αντίσταση πολλών μηνών, καταλαμβάνεται από τις κεμαλικές δυνάμεις. Οι κάτοικοι σφαγιάζονται.
29 Νοεμβρίου 1920
Ο εκπρόσωπος της ρώσων κομμουνιστών, Λεγκράν με τελεσίγραφο απαιτεί από την κυβέρνηση της Αρμενίας την ανακήρυξή της σε Σοβιετική Δημοκρατία.
2 Δεκεμβρίου 1920
Η τελευταία κυβέρνηση της ανεξάρτητης Αρμενίας με επικεφαλής τον Σιμόν Βρατσιάν αναγκάζεται να παραδώσει την εξουσία στους κομμουνιστές.
15 Μαρτίου 1921
Στο Βερολίνο, ο Σογομών Τεχλιριάν εκτελεί τον οργανωτή του σχεδίου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ταλαάτ Πασά. Ο Τεχλιριάν συλλαμβάνεται, δικάζεται από γερμανικό δικαστήριο και αθωώνεται πανηγυρικά.
16 Μαΐου 1921
Ενσωματώνεται η Δημοκρατία της Αρμενίας στη Σοβιετική Ένωση.
28 Ιουλίου 1921
Στην Κωνσταντινούπολη, ο Μισάκ Τορλακιάν εκτελεί τον υπεύθυνο της σφαγής των Αρμενίων στο Μπακού, Τσιβανσίρ.
5 Δεκεμβρίου 1921
Στη Ρώμη, ο Αρσαβίρ Σιρακιάν εκτελεί τον Σαχίτ Χαλίμ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας του 1915 ήταν Πρωθυπουργός της Τουρκίας.
3 Ιανουαρίου 1922
Οι γαλλικές δυνάμεις εκκενώνουν την Κιλικία από τον αρμενικό της πληθυσμό. Μετά από αυτήν τη στάση, οι Τούρκοι γεμάτοι ενθουσιασμό οργανώνουν και νέες σφαγές. 250.000 Αρμένιοι μεταναστεύουν στη Συρία, το Λίβανο και σε άλλες χώρες.
17 Απριλίου 1922
Στο Βερολίνο, ο Αρσαβίρ Σιρακιάν και ο Αράμ Γεργκανιάν εκτελούν τους οργανωτές των σφαγών και των διωγμών, Μπεχαεντίν Σακίρ και Τζεμάλ Αζμί.
Λίγο αργότερα την ίδια τύχη είχε και ο αδελφικός φίλος του Ταλαάτ και του Τζεμάλ, Ενβέρ Πασάς, ο οποίος ήταν υπουργός Πολέμου.
Ιούλιος 1922
Στην Τιφλίδα, ο Στεπάν Τζαγικιάν, ο Μπεντρός Τερ-Μπεντροσιάν και ο Αρτασές Κεβορκιάν μπροστά στο κτήριο της Τσεκά (πρόδρομος της Κακεμπέ) εκτελούν τον Τζεμάλ Πασά.
Σεπτέμβριος 1922
Καταστροφή της Σμύρνης, σφαγή του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού από τους Τούρκους, καθώς και πυρπόληση της πόλης. Η καταστροφή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Μικρά Ασία και μετά την είσοδο στην πόλη του τουρκικού στρατού, όπως και του ιδίου του Μουσταφά Κεμάλ και των άτακτων του. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού ανέμου (που έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία) και της βενζίνης με την οποία οι Τούρκοι ράντισαν τα σπίτια, η φωτιά, που διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία. Ως αποτέλεσμα της επικράτησης των Κεμαλικών και της καταστροφής της Σμύρνης, 60.000 έως 80.000 Αρμένιοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες πρόσφυγες.