Τρασταμάτ Γκαναγιάν (Τρο)
Αρλέν Γεβοντιάν
Ο Τρασταμάτ Γκαναγιάν (Τρο) γεννήθηκε το Μάιο του 1884 στο Ικτίρ. Από τα παιδικά του χρόνια ήταν ανήσυχο πνεύμα με κύρια ενδιαφέροντα τις στρατιωτικές ασκήσεις και την ιππασία. Έφηβος φοιτά στο γυμνάσιο του Ερεβάν, αλλά εμπνευσμένος από την εξέγερση του λαού του θέλει να σπουδάσει στη στρατιωτική σχολή. Οι εξελίξεις όμως ήταν ραγδαίες, το 1903 η εξέγερση στο Σασούν και κατόπιν οι πιέσεις της τσαρικής κυβέρνησης στα αρμενικά σχολεία και στον Τύπο, όπως και η απόφαση δήμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας στη ρωσική Αρμενία βρίσκουν τον Τρο στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Τασνακτσουτιούν.
Το 1905 το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στο Μπακού και το Καραμπάχ. Ο στρατηγός Ναγκασίρ είχε εξαπολύσει πογκρόμ και λεηλασίες σε βάρος των Αρμενίων της περιοχής. Τα θύματα πολλά και οι καταστροφές μεγάλες. Πάλι ο Τρο στην πρώτη γραμμή. Υπό την ηγεσία του Νιγκόλ Τουμάν καταφέρνουν καίρια πλήγματα στον εχθρό, αναγκάζοντάς τον να σταματήσει τις σφαγές. Η τιμωρία δε του Ναγκασίρ δεν αργεί. Εκτελείται μέρα μεσημέρι σε κεντρική πλατεία από τον Τρο.
Μετά το Μπακού, ο Τρο οργανώνει ομάδες άμυνας στο Ερεβάν, μαζί με τον Κερί στο Ναχιτσεβάν και στο Ζανκεζούρ, για τη διαφύλαξη του αρμενικού πληθυσμού. Την εποχή εκείνη από τις σφαίρες του πέφτουν νεκροί υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι και ο αρχηγός της αστυνομίας του Ερεβάν, επειδή οργάνωναν αντιαρμενικές επιθέσεις.
Για κάποιο διάστημα τα ίχνη του Τρο χάνονται. Είχε σταλεί στο Μπαγιαζίτ με σκοπό, παριστάνοντας τον έμπορο, να πιάσει φιλίες με τούρκους αξιωματούχους και να συλλέξει πληροφορίες για την ασφαλή μεταφορά οπλισμού προς το Βασπουραγκάν και το Νταρόν.
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Τρο μαζί με τους Αντρανίκ, Χαμαζάσπ, Κερί και Σεμπούχ στην Τιφλί-δα, οργανώνουν εθελοντές για να βοηθήσουν τους Αρμενίους στην Τουρκία. Ο Τρο με 400 μαχητές αναλαμβάνει τη βοήθεια και σωτηρία του λαού του Βαν. Στις επιχειρήσεις τραυματίζεται πολύ σοβαρά στο στήθος. Μετά την ανάρρωσή του, τον Απρίλιο του 1915, μαζί με τις ομάδες των Αντρανίκ, Χαμαζάσπ, Κερί και Χετσό συνεχίζουν τις επιχειρήσεις σώζοντας χιλιάδες άοπλους Αρμενίους στο Βαν, χωρίς να καταφέρουν όμως να σώσουν και τους Αρμενίους του Μους. Το 1917, μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, μπαίνει σε κίνδυνο και η ρωσική Αρμενία και προπάντων η πεδιάδα του Αραράτ. Το αρμενικό Εθνικό Συμβούλιο στέλνει στο Ερεβάν τον Αράμ για να οργανώσει τοπική κυβέρνηση και ο Τρο τοποθετείται κομισάριος των στρατιωτικών δυνάμεων στο νομό του Αραράτ. Ο Τρο ήταν ο έχων το γενικό πρόσταγμα στο νομό. Μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα σύνορα της Αρμενίας και παρότι οι αρμενικές δυνάμεις ήταν λιγοστές, για κάποιο διάστημα επικρατεί ειρήνη χάρη στη διπλωματία του Αράμ και την πυγμή του Τρο.
Το 1918 όμως οι Τούρκοι και οι Αζέροι με συντονισμένες προσπάθειες πραγματοποιούν εξεγέρσεις σε Ερεβάν, Καντσάκ και Μπακού. Ο Τρο αναλαμβάνει την εκκαθάριση του Ερεβάν. Η εσωτερική και η εξωτερική άμυνα του Ερεβάν και της πεδιάδας του Αραράτ έχει πέσει στους ώμους του. Όμως η οργανωμένη επίθεση του τουρκικού στρατού δεν αργεί. Το Μάιο του 1918 πραγματοποιείται επίθεση σε όλο το μήκος των συνόρων, από το Σαρνταραμπάτ μέχρι το Γαρακιλισέ. Ο Τρο αναλαμβάνει την άμυνα του Πας Απαράν. Σε όλο το μήκος των συνόρων οι λιγοστές αρμενικές δυνάμεις αναγκάζουν τον τουρκικό τακτικό στρατό σε υποχώρηση. Η απελευθέρωση ενός κομματιού της Αρμενίας είναι πραγματικότητα και σχηματίζεται η πρώτη αρμενική κυβέρνηση, ο Τρο όμως ζητά να μην αναλάβει υπουργείο. Τοποθετείται διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, αλλά στην ουσία είναι ο αναντικατάστατος συνεργάτης του Υπουργού Πολέμου. Η φήμη του έχει απλωθεί σε όλη την Αρμενία. Με ήθος και υψηλό αίσθημα ευθύνης εργάζεται σιωπηρά για την ενδυνάμωση της πατρίδας. Όμως οι Αζέροι θέτουν σε κίνδυνο το Ζανκεζούρ. Πάλι ο Τρο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, οργανώνοντας την άμυνα της περιοχής και προετοιμάζοντας την είσοδο των αρμενικών δυνάμεων στο Καραμπάχ, σχέδιο που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της σοβιετοποίησης του Αζερμπαϊτζάν.
Μετά τη συνθήκη των Σεβρών στις 10 Αυγούστου 1920, η Αρμενία βρίσκεται πάλι σε κίνδυνο. Οι Τούρκοι αρχίζουν μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο στρατός μας, λιγοστός και αδύναμος, δεν μπορεί να αντισταθεί. Για τη σωτηρία της πατρίδας παραιτείται η κυβέρνηση και παραδίδει τη χώρα στους μπολσεβίκους. Ο Τρο μαζί με μια ομάδα αξιωματούχων αποστέλλεται στη Μόσχα για συνομιλίες. Παρότι η χώρα περνά αναίμακτα στα χέρια των μπολσεβίκων, ο Τρο εξορίζεται, και μετά την εξορία του περνά στη διασπορά. Εκεί το έργο του είναι εξίσου μεγάλο. Εκλέγεται πολλές φορές μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Τασνακτσουτιούν και μέχρι το θάνατό του, το 1956, προσφέρει τις υπηρεσίες του στην επίλυση του Αρμενικού Ζητήματος.