Αποδοχή χρήσης τεχνικών cookies       - Σχετική Νομοθεσία -

Λόγος προσευχής και υπόσχεσης

Για τα 50 χρόνια από τη Γενοκτονιά

Του Παναγιότατου Καθολικού Πατριάρχη Άπαντων των Αρμενίων, Βασκέν Α΄.

Άγιο Ετσμιατζίν, 24 Απριλίου 1965

Με τη θέληση του Θεού, σήμερα 24 Απριλίου 1965, πενήντα χρόνια μετά την πιο ζοφερή μέρα της νεότερης ιστορίας μας, στεκόμαστε εδώ, στους πρόποδες του Αραράτ, ασφαλείς στα ειρηνικά χώματα της πατρίδας μας, κάτω από τους θόλους του Αγίου Ετσμιατζίν, στην ιερή ανάμνηση των δύο εκατομμυρίων περίπου θυμάτων μας που θυσιάστηκαν για χάρη του Χριστού, για χάρη της πατρίδας.

Κάτω από τον ουρανό της Δυτικής Αρμενίας, ένας ολόκληρος λαός αφανίστηκε με ευθύνη της κυβέρνησης της σουλτανικής Τουρκίας, σ’ ένα από τα πιο φοβερά εγκλήματα της ανθρώπινης ιστορίας, την πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα.

«Μακάριοι οι κατατρεγμένοι εν ονόματι της δικαιοσύνης, διότι σ’αυτούς ανήκει ο ουράνιος παράδεισος».

Η Αρμενική Εκκλησία και ολόκληρος ο λαός μας στη διασπορά πενθούν γονατιστοί τα μυριάδες θύματα και προσεύχονται για τις ψυχές τους.

Ω! Θεέ, Πατέρα μας, άνοιξε τις πύλες των ουρανών σου και δέξου με γλυκύτητα τις προσευχές μας και όταν κάποτε από ψηλά σημάνει η στιγμή της μεγάλης Κρίσης, Κύριε θυμίσου με ευσπλαχνία τους νεκρούς μας και αξίωσέ τους με τον αιώνιο φωτοστέφανο. Εμείς πιστεύουμε σ’ αυτήν την αιωνιότητα, διότι πιστεύουμε στη δικαίωση των ψυχών εκείνων που θυσιάστηκαν καθώς και στην αθανασία του έθνους μας.

Σήμερα μνημονεύοντας τους νεκρούς μας, χαιρετίζουμε επίσης τη χαραυγή της μητέρας πατρίδας, χαιρετίζουμε τη νικηφόρα αναγέννηση του αρμενικού λαού. Το όραμα του Ιεζεκιήλ για μια ακόμη φορά πραγματοποιήθηκε και το θεωρούμενο νεκρό έθνος μας έχοντας ξανά μετουσιωθεί, γεννήθηκε και πάλι.

«Θεωρούνταν νεκροί και ο θάνατός τους ήταν ασφαλώς η ζωή».

Σήμερα στην πεντηκοστή επέτειο της μεγάλης συμφοράς, κοιτάξτε το λαό μας. Χάρη στη ζωογόνο φωτιά, φλογοβολεί εκ νέου με την ελεύθερη θέλησή του και στέκεται ακλόνητος πάνω στα ιερά χώματα της πατρίδας, υπερήφανος και χαρούμενος για ζωή, οικοδομεί το παρόν και ανοίγει τον δρόμο για τις μελλοντικές χρυσές δόξες.

«Μη φοβάσαι, μικρό κοπάδι», εμείς είμαστε έθνος πια, έχουμε πατρίδα, έχουμε κράτος και σημαία. Και προχωράμε πάντα εμπρός με τον ιδρώτα μας, με το δικό μας ανδρείο όνομα. Δεν είμαστε πλέον σε άθλια κατάσταση και δεν χρειαζόμαστε ξένη βοήθεια. Κοιτάξτε, καινούργιες περγαμηνές, καινούργιες πένες με φωτεινά οράματα και καρδιές που πάλλονται, με καινούργιο λόγο και τραγούδια, με λαμπερά μυαλά, σκλαραγωγημένα και εργατικά χέρια, δημιουργικά και δυνατά μπράτσα, κάθε μέρα, κάθε ώρα μικρά παιδιά που έρχονται στον κόσμο, ζωηρά, χιλιάδες χιλιάδων, διηγούνται τη δόξα της καινούργιας ζωής των Αρμενίων και πλέκουν το ουράνιο τόξο των νέων ονείρων.

Αρμένιοι, εμψυχωθείτε, μετά την ιερή στιγμή του πένθους και της προσευχής, στραφείτε προς τον ήλιο και ανδρωθείτε. Ενωθείτε με την αγάπη των υψηλών ιδανικών του έθνους μας, ενωμένοι με μια γροθιά, με μια ψυχή, πιασμένοι χέρι χέρι, μείνετε ακλόνητοι σαν τα ψηλά βουνά της Αρμενίας, με το βλέμμα προς το Αραράτ, υποσχεθείτε ξανά να μείνετε πιστοί στην αρμενική ιστορία, στο αρμενικό έθνος και στην αιώνια μητέρα πατρίδα, την Αρμενία.

Θεέ μας, ευλόγησέ μας, διαφύλαξε την ιερή ανάμνηση των νεκρών μας και ευλόγησε την πατρίδα μας την Αρμενία και τον λαό μας εν ειρήνη και ευημερία.

«Κύριε των δυνάμεων, στρέψου προς εμάς, εμφάνισε το πρόσωπό σου σ’ εμάς και διαφύλαξέ μας» νυν και αεί, αμήν.

Follow Us   ArmenianGenocide100.gr on Facebook Facebook   ArmenianGenocide100.gr on YouTube Youtube