Αποδοχή χρήσης τεχνικών cookies       - Σχετική Νομοθεσία -

Κοινή ανακοίνωση Καρεκιν Β΄ και Αράμ Α΄

 

Κοινή ανακοίνωση του Παναγιότατου Καθολικού Πατριάρχη Άπαντων των Αρμενίων Καρεκιν Β’ Και του Παναγιότατου Πατριάρχη του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Α’ Ενόψη της 100ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων

 

Το 2015 ο Αρμενικός λαός στη Δημοκρατία της Αρμενίας, στη Δημοκρατία του Ορεινού Καραμπάγ και σε ολόκληρη τη διασπορά, θα τιμήσει την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που διαπράχτηκε από την Οθωμανική Τουρκία.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι υπήρξαν θύματα της Γενοκτονίας του 1915, ενώ όσοι τελικά επέζησαν, κατέφυγαν στην ανατολική Αρμενία -σημερινή Δημοκρατία της Αρμενίας-, στη Συρία, στο Λίβανο, άλλες αραβικές χώρες, καθώς και σε διάφορες άλλες χώρες του κόσμου.

Παράλληλα με την απώλεια της ατομικής τους περιουσίας, οι Αρμένιοι που ζούσαν στη δυτική Αρμενία, στην Κιλικία και σε άλλες περιοχές της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχασαν εκκλησιαστική περιουσία, ναούς, μοναστήρια, ιερά προσκυνήματα, θρησκευτικά, εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, έργα τέχνης μεγάλης πολιτισμικής και θρησκευτικής αξίας, όπως «σταυρόπετρες» -οι χαρακτηριστικές αρμενικές αναθηματικές στήλες-, χειρόγραφα, εικόνες κλπ. Η τεράστια ακίνητη περιουσία του Αρμενικού λαού, που εξοντώθηκε και εκτοπίστηκε δια της βίας, πέρασε στην ιδιοκτησία του τουρκικού κράτους, ως «εγκαταλειμμένη περιουσία».

98 χρόνια μετά τη Γενοκτονία, το σημερινό κράτος της Τουρκίας, ως διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όχι μόνον αρνείται τη γενοκτονία που σχεδίασαν και εκτέλεσαν οι προκάτοχοί του, αλλά συνεχίζει την αντι-αρμενική πολιτική του, έχοντας κατάσχει τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του Αρμενικού λαού, τις εκκλησιαστικές περιουσίες και τους θησαυρούς του.

Ως εκ τούτου, απευθύνουμε έκκληση προς το Τουρκικό κράτος και απαιτούμε:

1.- Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

2.- Πλήρη επανόρθωση για τις υλικές απώλειες που υπέστη ο Αρμενικός λαός και τα ανθρώπινα και εθνικά δικαιώματά του, που καταπατήθηκαν.

3.- Άμεση επιστροφή των ναών, των μοναστηριών και των εκκλησιαστικών περιουσιών, καθώς και των πολύτιμων κειμηλίων και θησαυρών, της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στον νόμιμο δικαιούχο τους, τον Αρμενικό λαό.

Προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Καταδικάζουμε κάθε βίαιη ενέργεια, που στρέφεται κατά της ζωής, που είναι δώρο θεού, κατά της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και κατά της ειρηνικής συνύπαρξης της ανθρωπότητας, διότι «ο Θεός δεν είναι Θεός του φθόνου αλλά της ειρήνης» (Α’ προς Κορινθίους 14,33) και καλεί τους ανθρώπους προς την αγάπη, την ομόνοια και την συνεργασία.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους λαούς και τις χώρες, που κατά την εποχή της Γενοκτονίας προσέφεραν καταφύγιο στους ξεριζωμένους και επέδειξαν μέριμνα και αδελφική αγάπη προς τους εκπατρισμένους και πρόσφυγες Αρμένιους.

Ο Αρμενικός λαός θα είναι επίσης αιώνια ευγνώμων προς όλες τις χώρες που, εμφορούμενες από αισθήματα ανθρωπιάς και δικαιοσύνης, έχουν καταδικάσει και ρητά αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στο κατώφλι της 100ης επετείου της Γενοκτονίας, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τις διεκδικήσεις του Αρμενικού λαού, στο όνομα της δικαιοσύνης και της προστασίας των δικαιωμάτων του.

                                                                                                                                                             ΚΑΡΕΚΙΝ Β’

Απάντων των Αρμενίων

Αγία Έδρα, Ετσμιατζίν

Α­ΡΑΜ Α’

Κα­θο­λι­κός Πα­τριάρ­χης

του Με­γά­λου Οί­κου

της Κι­λι­κί­ας Α­ντι­λιάς

Follow Us   ArmenianGenocide100.gr on Facebook Facebook   ArmenianGenocide100.gr on YouTube Youtube