Αποδοχή χρήσης τεχνικών cookies       - Σχετική Νομοθεσία -

Near East Relief: Η Οργάνωση Σωτηρίας

Βερονίκ Κιουρεκτζιάν

Ήταν 3 Σεπτεμβρίου του 1915 όταν ο αμερικανός πρέσβης Χένρι Μόργκενταου ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να αποστείλει επειγόντως βοήθεια στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου οι αρμενικοί πληθυσμοί υπόκεινταν καθημερινά διωγμούς, σφαγές και άθλια βασανιστήρια από τα τάγματα θανάτου του τουρκικού καθεστώτος. Στο μήνυμά του ο Χένρι Μόργκενταου μεταξύ άλλων ανέφερε «ο αφανισμός του αρμενικού γένους στην Τουρκία προχωρά ταχύτατα». Είχαν προηγηθεί από τον Απρίλιο του 1915 οι προσπάθειες αμερικανών και γερμανών ιεραποστόλων οι οποίοι περιφερόμενοι σε διάφορες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας παρείχαν με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν βοήθεια στα θύματα των σφαγών και των διωγμών.

Το 1915 υπό την ηγεσία των James L. Barton και Cleveland H. Dodge ιδρύεται με τη βοήθεια του ιδρύματος Rochefeller η Αμερικανική Επιτροπή για την Αρμενική και Συριακή Βοήθεια (ACASR). Η επιτροπή αυτή με την αρωγή του Προέδρου Γούντροου Ουίλσον, οργάνωσε μια σειρά από δράσεις που στόχευαν στη συγκέντρωση χρημάτων για τη σωτηρία των Αρμενίων στην Εγγύς Ανατολή. Η βοήθεια αυτή έφτανε μέσω της αμερικανικής πρεσβείας της Κωνσταντινούπολης, σε πολλά σημεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου διώκονταν οι Αρμένιοι.

Με την είσοδο των Η.Π.Α. στον πόλεμο ενάντια στη Γερμανία και στην Τουρκία, τον Απρίλιο του 1917, αλλά και μετά το τέλος του πολέμου αυτού η ACASR είχε ήδη διευρύνει τη βοήθειά της και στη ρωσική πλευρά της Αρμενίας όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι είχαν καταφύγει ως πρόσφυγες.

Το 1918 η ACASR μετονομάζεται σε Αμερικανική Επιτροπή για τη Βοήθεια στην Εγγύς Ανατολή, ενώ το 1919 με διάταγμα του Κογκρέσου δημιουργείται η οργάνωση Near East Relief-Βοήθεια στην Εγγύς Ανατολή (NER) η οποία ουσιαστικά αναλαμβάνει τη συνέχεια του ανθρωπιστικού έργου της προηγούμενης οργάνωσης.

Από το 1919 η NER συγκέντρωσε χιλιάδες Αρμενόπαιδα διασωθέντα από τις σφαγές, τα στέγασε σε ορφανοτροφεία διαφόρων πόλεων της περιοχής της εγγύς Ανατολής και ανέπτυξε προγράμματα για την εκπαίδευση και προετοιμασία των παιδιών αυτών για την αυτοσυντήρησή τους. Τα αγόρια εκπαιδεύτηκαν στις τέχνες της υποδηματοποιίας, αρτοποιίας και ραπτικής ενώ τα κορίτσια διδάχθηκαν τη μοδιστρική και την υφαντουργία. Παράλληλα δημιουργήθηκαν σχολεία για να εξασφαλισθεί η διαρκής εκπαίδευση των Αρμενοπαίδων.

Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές Αρμενίων διασώθηκαν χάρη στα προγράμματα βοήθειας προσφύγων της NER και την αφοσίωση των απεσταλμένων της στους τόπους μαρτυρίας.


Έως το 1930 η NER είχε συγκεντρώσει και διαθέσει στα προγράμματα βοήθειας προσφύγων περισσότερα από 110 εκατομμύρια δολάρια. Αμέτρητοι είναι σήμερα οι Αρμένιοι που εντοπίζουν την ύπαρξή τους ή αυτή των γονέων ή των παππούδων τους στα ορφανοτροφεία ή στους καταυλισμούς των προσφύγων της NER.

Περίπου ένα εκατομμύριο θύματα της γενοκτονίας και των εξοριών δέχθηκαν τη βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, στέγη και εκπαίδευση από την οργάνωση της Near East Relief. Η οργάνωση αυτή όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ιστορικοί όπως ο Βαρτάν Κρικοριάν, ευθύνεται για τη διάσωση μιας ολόκληρης γενιάς Αρμενίων.

Η οργάνωση Near East Relief η οποία έχει πλέον μετονομαστεί σε Near East Foundation – NEF (Ίδρυμα Εγγύς Ανατολής), συνεχίζει μέχρι σήμερα το ανθρωπιστικό της έργο προσφέροντας βοήθεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου μας, συνεργαζόμενη πάντα με τα κατά τόπους ιδρύματα. Μεταξύ άλλων στα προγράμματά της συγκαταλέγονται, εκπαιδευτικά τμήματα βασικής εκπαίδευσης για τις γυναίκες στο Μαρόκο, νέες τεχνικές διαχείρισης των αποθεμάτων νερού με τους αγρότες στο Μαλί, προγράμματα βελτίωσης της ζωής των ορφανών με AIDS στο Λεσόθο και πρόγραμμα με στόχο να βοηθήσουν τους Αιγύπτιους ν’ αποκαταστήσουν τις αρχαίες γειτονιές, προγράμματα χρηματοδότησης στο Τζιμπουτί τα οποία δίνουν στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις μικρές επιχειρήσεις τους, ιχθυοτροφεία στα ποτάμια στην Ιορδανία που παρέχουν στα χωριά νέες πηγές τροφής και εισοδήματος.

Προγράμματα όπως τα παραπάνω βοηθούν τον κόσμο που υποφέρει από τις συνέπειες των πολέμων, των ξεριζωμών, της απομόνωσης και της έλλειψης ευκαιριών.


Για την υλοποίηση των προγραμμάτων της δε, η NEF προσανατολίζεται στην κατεύθυνση αναζήτησης συνεργασιών που θα οδηγήσουν στην ανακούφιση των πληθυσμών που υποφέρουν και στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων.

Για το σκοπό αυτό η οργάνωση στηρίζεται στη χρηματοδότηση των μελών της, των χορηγιών από φορείς και εταιρείες, στη συμβολή από ομάδες ή και μεμονωμένα άτομα και σε αμοιβές από παροχή τεχνικής βοήθειας ή υπηρεσιών διαχείρισης έργων.

Αυτή άλλωστε η ποικιλία πηγών άντλησης πόρων βοηθά την NEF.

Follow Us   ArmenianGenocide100.gr on Facebook Facebook   ArmenianGenocide100.gr on YouTube Youtube